Join the Vuelta

Bij Join the Vuelta leer je technisch beter fietsen en je fiets beter beheersen. In 6 trainingen leer je een bocht goed aansnijden, je fiets goed beheersen, maar ook beter, veiliger en slimmer in een groep rijden. We vergroten je zelfvertrouwen op de fiets, alleen of in een groep.

Join the Vuelta is voor iedereen van 18 jaar en ouder die reeds wat fietservaring heeft. Zo weet je hoe je moet remmen, schakelen en sturen. Je hoeft geen doorgewinterde wielrenner te zijn om mee te doen. We leren je de kneepjes van het vak tijdens de trainingen. Om de trainingen vol te houden heb je een basisconditie nodig, maar je hoeft niet super getraind te zijn. De trainingen worden op een afgesloten wielerparcours gegeven en de trainer biedt de oefenstof zo aan dat iedereen de oefeningen op zijn/haar eigen niveau kan doen.

Join the Vuelta bestaat uit een serie van 6 techniektrainingen van ieder 2 uur. Tijdens iedere training staat één thema centraal. Je doet verschillende technische oefeningen en krijgt gerichte aanwijzingen van de trainer. 

  1. Balans is cruciaal tijdens het fietsen. Het start zodra je opstapt en stopt zodra je afstapt. Daarom ligt de focus van de eerste training op balans en coördinatie. Blijf jij in balans als je heel langzaam fietst? Of als je schouder aan schouder rijdt met iemand?

  2. Bochten rijden is niet eenvoudig. In deze training leer je technisch en tactisch goed door een bocht rijden. Je leert wat de ideale lijn is om een bocht te rijden, goed door de bocht heen kijken en de juiste lichaamshouding aannemen.

  3. Altijd hetzelfde tempo rijden is al snel saai. Daarom ga je met verschillende tempo's aan de slag. Verder leer je "kop over kop" en een gat dichtrijden. Handig als je na een bocht weer op snelheid moet komen, ineens een stuk tegen de wind in moet of als je een groep renners voor je ziet waar je naar toe wilt rijden.

  4. Goed zichtbare obstakels vormen vaak geen probleem, onverwachte obstakels wel. Je leert daarom op de juiste manier te reageren als je zo'n obstakel tegenkomt, bijvoorbeeld door het maken van een noodstop of op de juiste manier uit te wijken.

  5. Je ziet vaak grote groepen renners die letterlijk schouder aan schouder rijden. Hoe doen ze dat? Comfortabel in een groep rijden. Tijdens deze training leer je elkaar aan te raken tijdens het fietsen, zowel op een rechte weg als in de bocht. Je leert afstanden en snelheden onderling en ten opzichte van de de omgeving inschatten. Verder leer je het effect van waaier rijden.

  6. In de laatste training wordt verder ingegaan op het rijden in een groep. Je ervaart hoe het is om veilig dicht naast elkaar te fietsen. Als meerdere deelnemers behoefte hebben om onderdelen van eerdere thema's te herhalen, zal de trainer dit in de zesde training inpassen (in overleg met de groep).

Aan het einde van Join the Vuelta zit je met meer techniek, kennis en zelfvertrouwen op de fiets.

N.b. In verband met La Vuelta Holanda is ‘Join the Race’ omgedoopt tot ‘Join the Vuelta’.

Locaties